
Håll ut!
- kan man tjejlyssna sig till kärlek?
Idag har jag lyssnat på Springsteens debutskiva, Greetings From Asbury Park, N.J. (1973). Det var överlag mer ”åhå” än ”jaha”. Jag upplever skivan som ganska avskalad och naken, mycket beroende på att produktionen inte nått till Born To Run-klass än. Som med allt annat så finns det både bra och dåliga sidor med bristerna i produktionen. Det finns trots allt musiker som lägger ut snuskigt mycket pengar på att få sin musik att låta lika ärligt och rakt som det jag hör på Springsteens första skiva. Jag upplever den här skivan som lättsamt svängig, ja till och med lite jazzig. Styrkan ligger framförallt i texterna. Bruce häver ur sig långa rader text på ett skönt berusat sätt. Det känns som den vite mannens rap (om uttrycket tillåts).
Skivan inleds med låten Blinded By The Light, som är en glad och svängig låt där allt passerar förbi i sommarfart. Jag lyssnade på den när jag var ute en sväng i vårsolen, och det kändes väldigt rätt. Favorittexten i den här låten är "she got down but she never got thight". Har ingen aning om i vilket sammanhang det dyker upp, men snyggt är det. Allt händer väldigt fort, och alla är bländade av solen helt enkelt.
Lost In The Flood, som är nästa låt, sätter sig som en spik i frigolit. Med en brasklapp för att jag inte läst igenom texten skulle jag vilja sammanfatta låten som ett skrik på hjälp. Folk dör kors och tvärs, och ingen bryr sig. Men jag bryr mig. Det är en kraftfull och mäktig låt som med små medel lyckas måla upp ett stort drama på ett stort sätt. Jag är såld.
Sist ut på skivan är en låt med den charmiga titeln It's Hard To Be A Saint In The City. Innan jag ens drog på skivan förväntade jag mig någonting speciellt från den här låten. Tyvärr kan jag inte säga att den levde upp till mina orimliga förväntningar. Låten, som handlar om hur man lever tufft i New York som pojkspoling, är inte mer än halvbra just nu. Det är någonting oskuldsfullt och charmigt med den här låten, men jag tycker att samma känslor kommer fram bättre i Blinded By The Light.
Remember all the movies, Terry, we'd go see
Trying to learn how to walk like heroes we thought we had to be
And after all this time to find we're just like all the rest
Stranded in the park and forced to confess
Tyvärr råkade jag ut för ett mindre missöde när jag skulle föra över skivan till min iPod. På onsdagsmorgonen, trött och grusig i ögonen, insåg jag först på bussen att låtarna hamnat i bokstavsordning och inte i den tänka ordningen. Damn it! Detta har lett till att min reptilhjärna numera lyssnar till låten Backstreets som den inledande låten. Den känns verkligen som en starter också, märkligt. Det är sannerligen en konstig sits jag hamnat i.
Förövrigt tycker jag att känslan över Backstreets luktar Jag Har Varit I Alla Städer lång väg. Inte för att dom är lika på något vis, dom bara känns lika, jag får samma känslor av dom (om vi bortser från det textmässiga). Jag har en känsla av att jag kommer att få återkomma till Håkan Hellström senare i den här följetången...
En annan sak som hunnit sätta spår är saxofonen! Det är ingen hejd på blåsandet, och det gillar jag.
Och en annan reflektion är att She's the One fick mig att tänka på ledmotivet till Quack Pack (TV-serien). Fast det är bara inledningsvis, senare i låten hör jag bara tonerna av I Want Candy (som om det skulle vara bättre). Jag räknar med att mina associationer till tecknade serier och bebislåtar kommer att vara bortputsade om några dagar.
Jag kan inte säga att jag blivit någon större Springsteen-fan efter de inledande dagarna. Born to Run är en ok platta just nu. Varken mer eller mindre.
And the beat goes on...
Under den senaste tiden har min tillvaro varit ganska befriad från projekt och pyssel. Detta har lett till en enorm abstinens som jag under en tid försökt dämpa på olika sätt (jag har bland annat försökt med att börja snusa, dock utan någon vidare framgång). Under den senaste veckan har så en annan idé växt fram, någonting som torde vara utmaning nog under de inledande månaderna på det här året. Tanken är enkel - jag ska tvinga mig själv till att bli ett Bruce Springsteen-fan. Går det över huvud taget att genomföra via tvångsmässig tjejlyssning?
I skrivande stund är jag näst intill likgiltig inför musikern Bruce Springsteen. Jag kan nynna grunderna till Born in the USA och Hungry Heart. Springsteen har existerat i mitt liv i form av en vinylskiva jag fick som liten (fortfarande oöppnad!) samt en vinylskiva som jag själv inhandlade för två månader sedan (genomlyssnad som hastigast vid ett tillfälle). Dessutom har jag minst en nära vän som jag med gott samvete kan peka ut som Springsteen-fan. Vännen i fråga har naturligtvis predikat om Springsteens kvalitéer, om än i rimliga mängder. Dessa förkunskaper är i mitt tycke så flyktiga, att jag utan vidare kan klassa mig själv som en Springsteen-novis.
Metoden jag finner lämpligast att använda i det här projektet är en avancerad form av tjejlyssning. All musik som jag medvetet vill lyssna till måste vara Springsteenmusik. Detta innebär i förlängningen att jag måste utöka min skivsamling en aning för att inte råka ut för en överansträngning redan från start. Jag kommer heller inte att lyssna på någon samlingsskiva, istället håller jag mig till albumversionerna och låtarnas ursprungliga ordningsföljd.
Tanken är att jag här skall föra ner mina tankar om Springsteens musik. Kommer jag någonsin att kalla Springsteen för "the Boss"? Kommer jag i något berusat sammanhang citera Springsteen och försöka förklara meningen med livet? Vad kommer jag att tycka om det tredje albumet efter att ha blivit tvingad att lyssna till det under en hel helg i Uppland? Nu ska jag emellertid inte till Uppland, men jag hoppas att ni förstår min tankegång. Jag kommer också att kunna föra statistik i viss utsträckning då iTunes registrerar mina iPodvanor.
Då kör vi.